Castello di Albola Chianti Classico – сучасне звичне к’янті без сюрпризів: соковите, звично округлене бочкою.
Якщо к’янті від Istine, наприклад – це 100% санджовезе із досить високою кислотністю і “старорежимною” стилістикою, то Castello di Albola Chianti Classico – це більш звичний на сьогодні стиль к’янті.
Стиль вирівняний на очікування покупця. Округлий, м’який, з балансуючою солодкістю стиглих ягід та дубу.
Аромат Castello di Albola Chianti Classico ягідний, з нотами шавлії, прянощів та землянистими відтінками.
Смак делікатний, м’який, з нотами вишень, прянощів та дубу
Виробництво Castello di Albola Chianti Classico
Бленд із 95% санджовезе, 5% канайоло.
Середній вік лоз – 20 років.
Машинний збір (200 акрів виноградників в Radda di Chianti, Siena).
Ферментація, мацерація та малолактика в сталі.
Castello di Albola Chianti Classico витримуэться 12 місяців в 3400-літрових бочках (ботті) зі славонського дубу. Витримка в пляшці 3 місяці
Про виробника Castello di Albola Chianti Classico
Castello di Albola – замок в Альболі, в комуні Radda in Chianti в 30 хвилинах їзди від Сієни. Тут знаходяться найвищі точки виноградників апеласьйону Chianti Classico DOCG (350-655 метрів над рівнем моря).
Всього Castello di Albola належить 2100 акрів землі, з них 390 акрів – це виноградники.
Ці землі разом із маєтком з 15 століття переходили від однієї сім’ї до іншої і в 1979 році їх викупила родина Zonin, яка на сьогодні є одним із найбільших і найвпливовіших винних компаній Італії і Європи.
Виробничі приміщення – нові: їх побудовано вже після приходу Zonin. Погреб для витримки – історичний.
Кастелло ді Альбола вважається архетипним виноградником К’янті Класіко.
Історичні виноградники Selvole, Capaccia, Madonnino, Ellere, Marangole, Mondeggi, Sant’Ilario та Acciaiolo розташовані на висоті від 350 до 550 метрів і пропускають світло, як кажуть у К’янті, “від сонця до сонця”.
Але символічним виноградником Альболи, безумовно, є виноградник Il Solatio, який піднімається на захоплюючий кам’янистий схил між 550 і 580 метрами.
Грунти Альболи характеризуються двома різними геологічними формами: однією є альбереза, а іншою – галестро. Це, крім того, що забезпечує чудовий дренаж землі, надає винам особливої мінеральності та смаку.
Виноградники оточені лісами дубів, високими кипарисами та красивими оливковими гаями, де вирощуються сорти франтойо, леччіно та морайоло – найбільш типова суміш оливкової олії DOP цієї землі.
Основним виноградом є санджовезе, точніше, його клон санджовето. Це пізньостиглий червоний сорт винограду, тому збір врожаю відбувається між 10-20 жовтня.
На додаток до санджовезе вирощується також каберне совіньйон, що використовується для виробництва супертосканського Acciaiolo, та канайоло.
Білий виноград шардоне та мальвазії вирощують на більш прохолодних ділянках для Vinsanto di Castello di Albola.
Лози оновлюються з періодичністю кожні 20 років.
Агрономічні та виноградарські експерименти проводяться постійно, в тому числі – у співпраці з Міністерством сільськогосподарських ресурсів та консорціумом К’янті Класіко.
Історія Castello di Albola
Історично Альбола має етруське походження.
Перші згадки про Альболу як про володіння Карла IV маємо в деяких грамотах та в нотаріальному документі 1010 року, який регулює відносини між деякими орендарями Альболезії та Арнольфом II, архієпископом Мілана.
Міланська єпархія тримала ці землі у власності близько трьох століть.
Але справжнє розширення Альболи та замку відбувається з приходом однієї з гілок могутньої флорентійської родини Acciaiuoli.
Саме Lodovico Acciaiuoli – “видатний громадський лікар і флорентійський юрист” заснував замок наприкінці п’ятнадцятого століття – Pian d’Albola (таким, яким ми його знаємо сьогодні).
З 16 століття Альбола стала одним із найбільш бажаних володінь флорентійських сімей.
Про це свідчить зацікавленість Samminiati, які на початку 17 століття через відсутність нащадків чоловічого роду Acciaiuoli потрапили у володіння П’ян д’Альбола через шлюб між Ascanio Samminiati та Caterina Acciaiuoli.
В середині вісімнадцятого століття інший Ascanio Samminiati зробить Піан д’Альболу розкішною резиденцією та дасть поштовх виноградарству.
Після його смерті Саммініаті знову через одруженим майно перейшло до Pazzi – однієї з найблагородніших і найдавніших флорентійських сімей, яка тримала його до середини 19 століття.
Потім замок кілька разів міняв власників, поки в 1940 році його не придбав принц Giovanni Ginori Conti, ачерез 40 років – родина Zonin.
Офіційний сайт виробника Castello di Albola Chianti Classico: albola.it
Ще к’янті від виробника Castello di Albola Chianti Classico.
Інші к’янті від інших виробників.
Фудпейрінг: барбекю, гриль, м'ясо червоне, паста з м'ясним соусом, паста з сирним соусом, паста з червоним соусом, тверді витримані сири
James Suckling: 90 балів (2016 вінтаж)
Відгуки
Відгуків немає, поки що.